Jak si vede nejoblíbenější sandboxová hra v roce 2021?

I když je to již 12 let od počátečního vydání Minecraftu, Mojang udržuje hru na stavění bloků ve skvělé kondici, přičemž rok 2020 je obzvláště skvělým rokem. V loňském roce jsme viděli největší aktualizaci Minecraftu od chvíle, kdy byla poprvé spuštěna ve formě The Nether, a o necelých pár měsíců později Mojang oznámil další významnou aktualizaci pro léto 2021. Také jsme viděli Mojang vyzkoušet něco nového v podobě Minecraft Dungeons, zcela nová hra, která spojila vizuály Minecraftu s úplně novým žánrem a získala pozitivní recenze.

S tím, jak Minecraftu každý rok roste počet hráčů a Mojang se snaží zvyšovat dosah Minecraftu novými hrami a projekty, navíc pandemie pomohla přilákat více hráčů.

Při pohledu na čísla lze s jistotou říci, že Minecraft si vede docela dobře. V květnu loňského roku Mojang oznámil, že se Minecraftu prodalo přes 200 milionů kopií, a poté vydal druhé oznámení, že překonal 131 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Není to v žádném případě překvapení, ale je to určitě působivé.

Tyto úspěchy byly oznámeny přímo v polovině roku 2020, což se ukázalo jako docela skvělý rok pro hráče Minecraftu. Odstartoval rok 2020 největší aktualizací hry doposud: The Nether. Tato aktualizace poskytla Minecraftu vylepšení netheru a přidala čtyři nové biomy, spoustu nových strašidelných davů a více bloků zdrojů, včetně nové rudy ještě silnější než diamant. Aktualizace byla přijata dobře, protože hráči se postavili výzvě přežít Nether a kreativní stavitelé se pustili do stavby strašidelných sídel a strašidelných hradů se strašidelnými novými bloky.

Později v tomto roce získal Minecraft nový lesk s patchem Minecraft RTX od společnosti Nvidia. Minecraft měl vždy spravedlivý podíl shaderů a texturových balíčků, aby měl svět jistý lesk, ale Minecraft RTX posunul vizuální prvky hry na zcela jinou úroveň. Kdo mohl předvídat, že skromné bloky Minecraftu zažijí další generaci grafických oprav?

Díky pravidelným opravám a Mojangu, který se o hru dobře stará s hlavními aktualizacemi, je Minecraft v pokračování do roku 2021 v docela dobré kondici.

Co se nedávno událo?

  • Oznámení aktualizace Caves and Cliffs.
  • Podpora ray-tracingu
  • Minecraft earth končí - Mojang vysvětlil, že hra byla „navržena na základě volného pohybu a spolupráce - dvě věci, které se v současné globální situaci staly téměř nemožnými“.
  • Minecraft ve školách - Minecraft: Education Edition získává na popularitě ve třídách jako způsob, jak dát studentům nový virtuální prostor, ve kterém se mohou učit. Je to nástroj, který učitelům pomáhá učit studenty v řadě různých předmětů, včetně historie, matematiky a přírodních věd.

Kdy přijde další velký update?

Další velkou aktualizací je aktualizace Caves and Cliffs, a ačkoli Mojang nestanovil konkrétní datum, očekává se, že aktualizace bude spuštěna v létě 2021. Ponuré jeskyně a zasněžené vrcholy Minecraftu získají spoustu nových bloků, mobů a předmětů s tím, jak obě oblasti získávají složitější generaci terénu - při dalším kopání pod hlínou očekávejte spoustu tunelů, jeskyní, jeskynních jezer a podzemních vodopádů.

Nová aktualizace bude také obsahovat mnohem více craftingu. Kopání v jeskyních vás nyní odmění krystaly, včetně třpytivého ametystu, a budete moci vyrobit spoustu nového vybavení. Mnoho řemesel je v současné době pod pokličkou, ale jedna věc, která bude mít ve vašem inventáři vítané místo, je dalekohled, který je docela cool.

Aktualizace Minecraftu na vás vrhne spoustu nových objektů, aktualizace Caves and Cliffs také představí nový archeologický systém, kde hráči mohou při zakopávání najít pohřbené ruiny a speciální předměty. Existuje dokonce nový způsob těžby, při kterém pomocí štětce opatrně vykopáváte artefakty a snažíte se je nepoškodit.

Aktualizace Caves and Cliffs se jeví jako objemná a příjmutí aktualizace byl celkově pozitivní.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/MLYRehZJ6HWx6g96Yseh5Y-970-80.png.webp

Jsou hráči spokojení?

Mnoho oznámení a aktualizací Mojangu byla přijata komunitou s určitým optimismem. Reputace Mojangu pro vydávání špičkových aktualizací byla díky aktualizaci The Nether upevněna a mnoho hráčů se těší na Caves and Cliffs update, který má vyjít letos.

Úspěch Minecraftu v roce 2020 není jen díky úsilí samotného Mojanga, komunita je hnací silou kreativity a některé z nejlepších výtvorů Minecraftu roku 2020 vytvořili hráči. Viděli jsme vydání nesmírně populární hry Cops and Robbers 5, série, která dokonale zdůrazňuje schopnost Minecraftu vytvářet hry uvnitř her. Další projekty jako Slumy a panství Juana Sebastiana Murcii využily Minecraftu ke zdůraznění sociálních a ekonomických rozdílů po celém světě. Jedním z nejpůsobivějších použití sandboxu byla The Uncensored Library, ohromující výtvor a důležitá iniciativa zahájená Reportéry bez hranic, která dává novinářům virtuální prostor pro psaní článků, které by byly cenzurovány v jejich vlastní zemi.